Een nieuw geloof

De verspreiding van de Islam

De islam ontstond in de vroege 7e eeuw op het Arabisch schiereiland onder leiding van de profeet Mohammed. Na Mohammeds dood verspreidde de islam zich snel, wat leidde tot de oprichting van een uitgestrekt en invloedrijk rijk van Spanje tot India en het beschouwen van de Islam als een staatsgodsdienst in vele gebieden 


Achtergrond informatie over het religie

Islam is één van de drie grootste monotheïstische religies, met zowel veel gelijkenissen als verschillen met zowel het Jodendom en het Christendom. Volgens de Moslims zelf, is hun geloof het originele geloof. Door de jaren heen zou hun geloof en het heilige boek zijn herschreven door zowel Joden en Christenen. Hierdoor zou het ware heilige woord van god niet meer corresponderen met het hetgeen dat neergeschreven is. Hierdoor zou volgens de Moslims een laatste profeet naar de aarde gestuurd zijn, Mohammed. Hij zou dienen als gids voor de gehele mensheid om op het juiste pat te komen.

De Islam bestaat uit vijf pilaren. Deze bestaan uit de basis principes van het geloof (Munnik, 2024).

  • Geloof in God en geloof dat Mohammed de boodschap van God brengt.
  • Salaat - Bid vijf keer per dag.
  • Ramadan. – Niet eten en drinken voor een maand.
  • Zakaat - Geven aan de armen.
  • Minstens één keer in je leven op bedevaart naar Mekka gaan.

De verspreiding van de Islam.

De verspreiding van de Islam is grotendeels begonnen na de dood van hun profeet Mohammed in 632. Na de dood van Mohammed werd het leiderschap van het geloof toevertrouwd aan zijn goede vriend Abu Bakr, de eerste van de vier rechtgeleide kaliefen. Onder zijn kalifaat (een staat geregeerd door opvolgers van Mohammed) en dat van zijn opvolger Omar, werden vele overwinningen behaald tegen zowel het Byzantijnse Rijk als het Perzische Rijk. Dit zorgden voor een uitbreiding van het islamitische rijk dat zich uitstrekte van (het hedendaagse) Libië tot Afghanistan en Armenië.

Onder het leidingsschap van de volgende kalief, Othman, en zijn opvolgers, groeide het rijk verder uit in zowel het zuiden als het westen. De moslims veroverden zo een deel van Spanje, Al-Andalus. Verder bezetten ze Kreta, Cyprus en Rhodos. Volgens recentere documenten (Islam, z.d., pp. 25) zou de expansie vooral een politieke aard gehad hebben, gekenmerkt door imperialisme. Dit wordt versterkt door de Koran waarin het verspreiden van geweld verboden wordt. Verder werden de Moslims gezien als tolerante en rechtvaardige heersers (Islam, z.d., pp. 25), waardoor ze vaak werden verwelkomd door de lokale bevolking.

Tijdens hun bezettingen en veroveringen, bekeerden de meeste mensen in deze gebieden zich tot de Islam. Zij die dit niet deden (dhimmis) werden alsnog beschermd door hun moslimheersers. De dhimmis mochten zelf volgens hun eigen wetten en gebruiken leven. Dit creëerde een multiculturele samenleving waar mensen met verschillende achtergronden en tradities samenleefden, en verklaart waarom er vandaag de dag nog steeds weinig Christenen zijn in het Midden-Oosten.

De verspreiding van de Islam was niet alleen een militair of politiek fenomeen. Ook de sociale en culturele aspecten van hun religie werden verspreid. Het Islamitische rijk stond zo bekend om zijn tolerante houding tegenover andere religies (zoals bv. de dhimmis). Dit droeg bij aan de stabiliteit en het succes in bezette gebieden. Ook waren de meeste regio's waar de Islam zich verspreidde sedentaire samenlevingen, waarbij steden en aanwezige gemeenschappen een belangrijke rol speelden in zowel de politiek, economie en de cultuur van de gebieden. De impact van deze uitbreiding is vandaag de dag nog te merken in de hedendaagse politieke en culturele verhouding in zowel het Midden-Oosten als erbuiten.  

Bronbevraging:

· Hoe kwam de Islam tot verspreiding?

· Waarin geloofd de Islam?

· Wat zijn de kern waarden van de Islam? 

© 2024 Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin